Avfuktare

Avfuktare - Luftavfuktare mot fukt, mögel och dålig lukt

Här finner du effektiva avfuktare av högsta klass från kända varumärken så som Arctus Nordic, Mitsubishi Electric, Electrolux, KCC, Meaco och Wilfa.

Hög luftfuktighet kan orsaka problem

Så många som vart tredje hushåll har någon form av problem med fukt, mögel eller röta i fastigheten. I källare, krypgrund, badrum och rum med dålig ventilation är det inte ovanligt att vi upplever att ”fukthalten” är för hög. Fukt som kondenseras på ytor kan alstra mögel eller svampar som märks som fläckar eller dålig lukt. För mycket fukt kan också göra att metall rostar.

Varför uppstår problem med fukt? Det är egentligen enkelt, problemet uppstår när fastigheten inte naturligt klarar av att avfukta luften genom solvärme, ventilation eller uppvärmning. Det är enkelt att åtgärda med hjälp av avfuktare, bättre ventilation och uppvärmning. Utan åtgärd kan både du och din fastighet få problem.

Hur vet du om du har fuktproblem i ditt hus?

Luftens fuktighet anges i procent, i Sverige kan luftfuktigheten stiga till 90 procent under stora delar av året. Redan vid 60 procent rostar stål och vid 70 procent finns det risk för mögel och svampangrepp. En tumregel är att 50 procent är bra för de flesta material och människor.

Enklast är att du använder din lukt och din syn. Har du till exempel imma på fönstren eller fuktfläckar på källarväggen, kan det vara tecken på för hög luftfuktighet. Du känner ofta också att det luktar fuktigt eller lite unket om du har för hög luftfuktighet. Det finns även fuktmätare som du kan köpa om du vill veta mer exakt vilken luftfuktighet du har i ditt hus.

Varför är det viktigt att åtgärda fuktproblem i fastigheten?

För hög luftfuktighet gör att en unken lukt kan kännas i ditt hus, sjukdomar sprids också enklare eftersom fukten i luft ”bär” bakterier. Det är till exempel därför som hygien är extra viktig i badhus med extra hög luftfuktighet. Om du inte åtgärdar fuktproblem kan mögel uppstå. Mögel är förutom att vara skadligt för huset ditt, även giftigt att som människa andas in. Mögel kopplas ofta till allergier och astma och påverkar hälsan negativt. Så fort luftfuktigheten börjar stiga ökar risken för att mögel ska uppstå, särskilt under den varmare delen av året.

Vad finns det för olika typer av luftavfuktare?

Det finns flera olika typer av avfuktare:

 • Kondensavfuktare (kallas också kylavfuktare eller luftavfuktare)
 • Sorptionsavfuktare & krypgrundsavfuktare
 • Termisk avfuktare

Kondensavfuktare – Luftavfuktare

En kondensavfuktare eller kylavfuktare som den också kallas, fungerar genom att en fläkt pressar fuktig luft genom en kylslinga där vattenångan kyls ned och omvandlas till flytande vatten. När vattenångan har omvandlats till flytande vatten kan kondensavfuktaren transportera vattnet till en behållare eller genom slang ut i ett avlopp, beroende på vilken modell du valt. Vid lägre temperaturer finns risk för påfrysning och det är därför vi på 20grader.se rekommenderar sorptionsavfuktare istället vid lägre temperaturer. Kondensavfuktare har sämre prestanda i ouppvärmda källare, krypgrunder och kallvindar. Livslängden varierar och är ofta kopplad till kompressorns kvalitet och antalet driftstimmar.

Sorptionsavfuktare och krypgrundsavfuktare

En sorptionsavfuktare fungerar genom att en fläkt pressar fuktig luft genom ett kiselhjul vilket separerar fukten. Fukten värms sedan upp och blåses ut ur utrymmet genom en så kallad våtluftsslang. Den avfuktade torrare luften blåses tillbaka i utrymmet där sorptionsavfuktaren står placerad.

Med en sorptionsavfuktare kan du skapa undertryck i utrymmet där den installeras eftersom luften blåses ut ur fastigheten. Det gör att det finns en annan fördel med sorptionsavfuktare och det är att du hindrar ”dålig” luft, radon etcetera att komma in i utrymmet.

Termisk avfuktare

En termisk avfuktare bygger på att det sätts en värmeslinga i utrymmet som skall avfuktas. Genom att värma upp luften ett par grader så ökar avfuktningen då värme bär fukt lättare än kall luft. Exempelvis bygger Trygghetsvakten på denna teknik.

För dig som bytt värmesystem

När du byter från oljepannan till ett annat värmesystem finns risk att luftfuktigheten i källaren ökar. Spillvärmen från oljepannan torkade tidigare luften. Med en luftavfuktare förebygger du ett eventuellt problem med dålig lukt, mögel eller röta i det gamla pannrummet.

Vilken typ av avfuktare skall du välja?

Vilken typ av luftavfuktare du ska använda beror så klart på var du har problem. Nedan listar vi de vanligaste områdena där man kan behöva använda en luftavfuktare:

 • Tvättstuga
 • Källare
 • Vind
 • Krypgrund
 • Sommarstuga
 • Fjällstuga

Här kan du läsa mer och se vilken modell som passar för:

 • Avfuktare för källare, garage och förråd
 • Avfuktare för tvättstuga, torkrum och badrum
 • Avfuktare för båt och husvagn
 • Avfuktare för krypgrund

Tvättstugan

Att använda sig av en luftavfuktare i tvättstugan är ett bra sätt att torka tvätten. Luftavfuktarna Fenja 10, Fenja 20 och nyheten Fenja 25 passar dig som är husägare med källarplan, för dig med tvättstuga eller dig som helt enkelt vill, på ett snabbt och energieffektivt sätt, torka dina kläder.

Källare

I källare blir det ofta lägre temperaturer än i övriga huset varför en sorptionsavfuktare kan vara att föredra. Om du har möjlighet att leda ut avfuktad luft ur huset så är det extra bra då det också hjälper dig att bli av med oönskad lukt.

Vind

På vinden rekommenderar vi en sorptionsavfuktare eftersom det är ”bökigt” att till exempel gå upp på vinden regelbundet och tömma en vattentank. Ett annat alternativ är också en termisk avfuktare.

Sommarstuga och fjällstuga

I sommarstugan eller fjällstugan rekommenderar vi att man använder en sorptionsavfuktare då man även där ofta sänker temperaturen vintertid. Ett annat alternativ är också att använda en enklare luft/luftvärmepump då den också har en avfuktande effekt samtidigt som du kan nyttja värmepumpens övriga funktioner som ekonomisk uppvärmning och kyla på sommaren.

Exempel sorptionsavfuktaren från EchoDry, Combi II.

Vilken luftavfuktare är bäst i test?

Det finns många olika sidor på nätet som hävdar att deras tester beskriver vilka avfuktare som är bäst. Luftavfuktaren har många användningsområden, källare, tvättstugor, badrum, sommarstugor och garage varför det är svårt att bara utgå från ett test. Eftersom det finns så många olika tillämpningar så kan det också finnas många olika utfall i ett test beroende på vilka delar som bedöms. Vi på 20grader.se har valt att arbeta med luftavfuktare som vi tycker fungerar bra, baserat på vår egen erfarenhet av att arbeta med inomhusklimatprodukter sedan 2009. Vi testar själva löpande produkter både på vårt kontor men även hemma hos personalen som arbetar på 20grader.se. Vi har valt ut ett antal modeller från Arctus Nordic, Woods, EchoDry, Mitsubishi Electric och Wilfa bland annat som vi tycker fungerar bra.

Om du skall utgå från ett test, använd dig då av erkänt oberoende testinstitut. 2009 var senaste gången Energimyndigheten gjorde ett test på luftavfuktare, och här kan ni läsa mer om test av avfuktare. Energimyndigheten utser aldrig någon Bäst i Test, utan redovisar resultaten, så att du som konsument kan läsa och jämföra dem!

Artikel ur Råd & Rön nr 8/07 Torka ditt hus

Senast Råd & Rön testade luftavfuktare var 2007. Men artikeln ligger fortfarande på tio-i-topplistan över Råd & Rön mest nedladdade tester. Och många läsare frågar efter ett nytt test. Råd & Rön testet från 2007 är utdaterat enligt oss på 20grader.se och i avvaktan på nytt test får konsumenter söka vägledning på annat håll. Är du osäker på vilken luftavfuktare som är bäst på marknaden just nu, ring eller e-posta oss på 20grader.se – Vi har mycket praktiskt erfarenhet av hur produkterna fungerar i olika sammanhang. Berätta för oss vad du har för utmaning så hjälper vi dig.

Sätt fallande sortering
Visa som Rutnät Listvy
per sida
Sätt fallande sortering
Visa som Rutnät Listvy
per sida